Dania na jesień – pomysły na jesienne potrawy
Jesień to pora roku, która obfituje nie tylko w grzyby, ale również wyjątkowe owoce i warzywa, które zdecydowanie warto jest wykorzystywać w kuchni. Są to między innymi: jarmuż, kukurydza, cukinia, dynia, jabłka czy śliwki. Z tych produktów możemy wyczarować niezwykłe potrawy, które zachwycą podniebienia Wasze i Waszych gości.
Oprócz dobrego smaku, ważne są również witaminy i składniki mineralne, które w tym okresie są wyjątkowo ważne. Jak wiadomo, początek jesieni to często również początek przeziębień i grypy. Dlatego warto zadbać w tym czasie o swoją odporność i sięgać po sezonowe warzywa i owoce, które obfitują w potrzebne nam witaminy.
Oto pozycje, które według nas są wręcz obowiązkowe do przygotowania jesienią! 🙂
Ciasto marchewkowe
Niemal każdy, kto usłyszał o cieście marchewkowym po raz pierwszy na początku podchodził do niego sceptycznie. No bo jak to, ciasto z marchewką? Otóż tak – i to jakie pyszne! 🙂 Marchew w tym cieście nie jest zbyt mocno wyczuwalna, za to aromatyczne, korzenne przyprawy już tak! Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta marchewkowego – koniecznie dodajcie do niego choć garść orzechów włoskich (do rozłupywania skorupek przyda się solidny dziadek do orzechów), oprócz tego, że świetnie komponują się z marchewką i przyprawami, to przyjemnie chrupią podczas jedzenia 🙂
Gulasz z dyni
Jest to wegeteriańska alternatywa dla tradycyjnego wołowego czy wieprzowego gulaszu. Rolę „mięsa” odgrywają tu kawałki dyni ugotowane razem z resztą warzyw: marchwią, pietruszką, czerwoną i zieloną papryką oraz pomidorami. Do smaku polecamy dodać takie przyprawy jak: papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, cząber czy papryka wędzona. Do obrania warzyw takich jak marchew, pietruszka czy dynia polecamy komplet noży z obieraczką – czarnych lub białych.
Naleśniki z powidłami ze śliwek lub jabłek
Te dwa owoce to zdecydowanie smaki jesieni. Oczyść je dokładnie, wydrąż z pestek, pokrój w mniejsze kawałki i gotuj w rondelku lub dobrym garnku, aż ładnie zmiękną. Dodaj trochę cukru do smaku i gotowe – powidła do naleśników już masz 🙂 Aby nadal im więcej jesiennego smaku możesz dodać szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej i kilka goździków.
Teraz pozostaje przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników. Możesz podać je z gałką lodów, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Aromatyczna jesienno-zimowa herbata
Razem z jesienią przychodzą długie i chłodne wieczory. A czym się szybko i skutecznie rozgrzać, jak nie kubkiem aromatycznej, gorącej herbaty? Do kubka wrzuć saszetkę herbaty (do herbaty sypanej użyj specjalnego zaparzacza), dodaj kilka goździków, pokrojony w słupki kawałek świeżego imbiru, szczyptę cynamonu, kilka rozgniecionych wcześniej ziaren kardamonu i zaparzaj całość co najmniej 3 minuty. Po tym czasie wyjmij herbatę, włóż plaster cytryny lub pomarańczy, dodaj trochę miodu lub syropu malinowego do smaku i delektuj się niesamowitą, aromatyczną herbatą, która momentalnie Cię rozgrzeje i wprawi w dobry nastrój!
Zupa krem z dyni
Jesienny klasyk! To jedna z najlepszych potraw, jakie można wyczarować z dyni 🙂 Aksamitna, kremowa i pyszna! Możecie przyprawiać ją dowolnie: na ostro – z curry i chili lub ograniczyć przyprawy i pozwolić dyni dominować. Do jej przygotowania przyda się naprawdę duuuży garnek, bo – wierzcie nam – znika w mgnieniu oka i pozostawia niedosyt 😉 Najlepsza jest podana z uprażonymi na patelni pestkami dyni i grzankami – te łatwo i szybko zrobicie w naszym tosterze.
To tylko kilka z wyjątkowych i pysznych potraw, które stworzycie z jesiennych owoców i warzyw. A może Wy macie swoje sprawdzone, jesienne przepisy? Dajcie nam znać! 🙂
Po więcej codziennych inspiracji zapraszamy na nasz Facebook oraz Instagram.