Domowe burgery – jak przygotować idealnego burgera?
Soczyste, idealnie wysmażone mięso, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku bułka, świeże warzywa oraz ulubione dodatki… Czy to nie brzmi jak burger idealny? 😉 Podążając za naszymi wskazówkami możecie zrobić perfekcyjnego burgera w domowym zaciszu. Jedyne, czego potrzebujecie to chwila wolnego czasu, odrobina chęci i… kilka przydatnych gadżetów 😉
No dobrze, więc od czego zacząć?
BUŁKA
Odpowiednio dobrana bułka to, zaraz obok mięsa, podstawa udanego burgera. Najlepiej przygotować je samemu w domu – wtedy mamy pewność, że nie zawierają one żadnych zbędnych polepszaczy (w które, niestety, gotowe bułki do burgerów obfitują…). Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie każdy ma czas czy też chęci, żeby takie bułki przygotować – to zrozumiałe. Zadbajmy wtedy jednak o to, by kupione przez nas bułki były naprawdę dobrej jakości. Najlepiej udać się do sprawdzonej piekarni i zapytać o specjalne bułki do burgerów (typu brioche). Są one puszyste i miękkie – dzięki temu unikamy ryzyka, że wszystkie składniki „uciekną” z burgera pod naciskiem naszych zębów 🙂 Taką bułkę należy zgrillować odpowiednio wcześnie (jeszcze przed usmażeniem mięsa), by mogła jeszcze spokojnie „odpocząć”.
MIĘSO
Klasycznie jest to wołowina, ale coraz częściej spotkać można burgery z kurczakiem, szarpaną wieprzowiną czy też wegetariańskie – z warzywnymi kotletami lub podsmażanym serem, np. halloumi czy camembert.
Jeśli jednak jesteście tradycjonalistami, wybierzcie wołowinę ze sprawdzonego źródła. Najlepiej kupić cały kawałek mięsa i zmielić go samodzielnie w domu lub też poprosić o zmielenie ekspedientkę.
Zmielone mięso nie potrzebuje już żadnych dodatków – żadnych mieszanek przypraw, cebuli, jajek czy też bułki tartej. Te składniki zrobią z naszego mięsa kotleta mielonego, a – z całą naszą miłością do nich – w tym wypadku wolimy tego uniknąć 😉 Nie należy też zbyt długo go wyrabiać, ponieważ mięso stanie się klejące, a po usmażeniu – zbite i twarde. Zmielone i schłodzone wcześniej mięso należy tylko szybko uformować i posolić ze strony, na której za chwilę będzie smażone. Tak przygotowane mięso wrzucamy na suchą i bardzo dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej ciężką i żeliwną) i smażymy około 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy oczywiście od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa, więc dobrze jest go stale kontrolować.
Dopiero po usmażeniu mięsa z jednej strony, doprawiamy go pieprzem, a na wierzch kładziemy plaster sera.
DODATKI
Tu mamy już pełną dowolność 🙂 I tak, jak zwolennikom klasycznych wersji wystarczy zapewne liść karbowanej sałaty, cebulka i ogórek, tak miłośnicy odkrywania nowych, niezwykłych smaków mogą pokusić się na przykład o dodatek krążków cebulowych, nachosów, orzechów, wszelkiego typu serów pleśniowych czy nawet grillowanych owoców.
I właśnie to, według nas, jest w burgerach najlepsze – możliwość komponowania smaków jest niemal nieskończona! Dlatego zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni, korzystając z powyższych wskazówek. Jesteśmy niemal pewni, że domowe burgery podbiją Wasze kubki smakowe i poszerzą nieco Wasze kulinarne horyzonty 🙂
A do przygotowania obłędnych, domowych burgerów może Ci się przydać:
- prasa do burgerów
- maszynka do mielenia mięsa
- grill elektryczny
- zestaw drewnianych przyborów kuchennych
- deska do krojenia
A po więcej codziennych inspiracji zapraszamy na nasz Facebook oraz Instagram.