Wyobrażasz sobie świat bez pysznych, chrupiących i rozpływających się w ustach świeżych tostów? My też nie! Tosty są jednym z najprostszych i najszybszych śniadań, kolacji, przekąsek… możesz jeść je właściwie o każdej porze i do wszystkiego! Dlatego tak je uwielbiamy – nie dość, że są proste w przygotowaniu, to jeszcze można je łatwo modyfikować, dzięki czemu nigdy się nie znudzą! Nie jest więc zaskoczeniem, że tosty posiadają swoją kartkę w kalendarzu!
Nie przewidziało Ci się – już 23 lutego będziemy obchodzić Dzień Tosta!
Z tej okazji przygotowaliśmy kilka ciekawostek związanych zarówno z samą potrawą, jak i tym wyjątkowym świętem. Mamy dla Ciebie także kilka pomysłów na urozmaicenie codziennych, klasycznych sandwichy!
Międzynarodowy Dzień Tosta wypada zawsze w ostatni czwartek lutego, a jako oficjalne święto funkcjonuje od 2014 roku. Zostało zapoczątkowane przez Brytyjską organizację The Tiptree World Bread Awards, promującą sztukę pieczenia.
Z tej okazji organizowane są liczne konkursy, w tym jeden przez samo World Bread Awards, które zachęca do zabawy w mediach społecznościowych i udostępniania artystycznych kompozycji z tostami w roli głównej. Konkurs ten przeprowadzany jest zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i USA.
Czy wiedziałeś, że
- tostami zajadano się już w cesarstwie rzymskim
- ich nazwa wywodzi się z łacińskiego tostum i oznacza przypalić lub też przypiec
- pierwszy toster opiekacz do grzanek powstał w 1925 roku
- oficjalnie tost powinien być podawany na ciepło – po wystygnięciu przestaje być tostem
- pierwszym chlebem tostowym był Wonder Bread, który idealnie pasował do otworów opiekacza
Uważaj! Tosty przeważnie spadają posmarowaną stroną w dół!
Tosty można przygotować na wiele sposobów. Tak naprawdę pod tą nazwą kryją się trzy różne potrawy. Tosty można przyrządzić klasycznie w opiekaczu – wtedy pojedyncze kromki nazywamy grzankami. Natomiast tosty z zamykanego tostera możemy nazwać zamiennie sandwichami. Tosty przyrządzane są także na patelni – wystarczy podsmażyć pieczywo.
Klasyczne sandwiche z szynką i serem są nie do podrobienia. To smak, który nigdy się nie nudzi. Kto nie lubi pysznej szynki i ciągnącego, ciepłego sera, zamkniętych w chrupiącym chlebie tostowym? My nie znamy takiej osoby, ale jeśli jesteś jedną z nich, sprawdź nasze propozycje na niekonwencjonalne tosty, w których z pewnością się zakochasz!
Klasyka w nowym wydaniu
Pomyśl o tym, jak możesz ulepszyć klasyczne tosty! Oprócz szynki i sera możesz włożyć do środka masę innych składników – tych które najbardziej lubisz, lub takie, które masz akurat pod ręką. Eksperymentuj ze smakami i teksturami! Możesz do kanapki dołożyć ser pleśniowy lub użyć go zamiast zwykłego, żółtego sera. Dodaj także swoje ulubione warzywa – Twój tost wskoczy na zupełnie inny poziom, jeśli dodasz do niego rukolę, oliwki lub suszone pomidory. Polecamy także spróbować wersję z wędzonym serem i żurawiną. Tak naprawdę możesz dodać cokolwiek chcesz – tosty zawsze wyjdą pyszne i chrupiące!
Tosty z jajkiem
Te możesz zrobić na wiele sposobów. Poczynając od podgrzania chleba w opiekaczu i ułożenia na nim usmażonego jajka sadzonego lub w koszulce, podsmażenia chleba razem z jajkiem na patelni pod przykryciem, a kończąc na wydrążeniu dołka w sandwichu z serem i wbicia jajka do środka, po czym upieczenie go w zamykanym tosterze. Do grzanek polecamy dodać także świeże guacamole lub chrupiący bekon!
Tosty – zapiekanki
Jeśli zależy Ci na zdrowszych alternatywach, możesz spróbować tostów z piekarnika! W tym wypadku także możesz dodać cokolwiek zechcesz, jednak nasza ulubiona wersja tych tostów, to zdecydowanie ta z pieczarkami i serem pleśniowym! Wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle, ułożyć kromki chleba tostowego na papierze do pieczenia (możesz w ten sposób zrobić albo kilka osobnych zapiekanek, albo wyłożyć formę chlebem i zrobić jedną wielką porcję). Na wierzch kładziemy składniki, w tym wypadku usmażone pieczarki i wybrany ser pleśniowy – naszym ulubionym połączeniem jest camembert i brie, ale równie dobrze możesz użyć sera żółtego.
Jeśli robisz kilka pojedynczych tostów, możesz skończyć na tym etapie. Jeśli jednak zdecydujesz się na zapiekankę w formie, ułóż na serze kolejną warstwę chleba i sera – możesz tutaj użyć, na przykład, kruszonej mozarelli lub tartego sera żółtego.
Tak przygotowane tosty pieczemy w piekarniku przez około 17-20 minut. Kiedy ser ładnie się roztopi, zapiekana jest gotowa!
Tosty francuskie
Te można przygotować zarówno w wersji na słono, jak i jako słodką przekąskę. Wystarczy rozbić jajka z mlekiem w głębokim talerzu, a następnie przyprawić. W wersji na słono sola i pieprzem, na słodko – cukrem i cynamonem. Następnie nasączamy pieczywo w przygotowanej mieszance i smażymy na patelni z obu stron. Taki tosty jemy zazwyczaj z dodatkami – możesz je zjeść z czym tylko masz ochotę! Nasze ulubione, to te ze świeżymi owocami!
Niezależnie od tego, czy posiadasz opiekacz do tostów, toster, grill czy może zwykłą patelnię – zawsze możesz przyrządzić przepyszne, chrupiące tosty i stworzyć z nich wyjątkowe śniadanie. W Dniu Tosta wypróbuj nowe przepisy i eksperymentuj – uczcij ten dzień w pyszny sposób!
SMACZNEGO!
Świetnej jakości opiekacze, tostery oraz grille znajdziesz w naszym sklepie, w kategorii KUCHNIA!