W tradycji staropolskiej okres karnawału, a w szczególności ostatnie jego dni, były hucznie świętowane. Organizowano wówczas zabawy, bale oraz wesela, których skala była imponująca. Tak zwany „mięsopust”, czyli dni poprzedzające Wielki Post, był okazją do spożywania dużej ilości tłustych potraw, głównie składających się z mięsa.
Choć obecnie nie mamy zwyczaju obchodzenia karnawału w tak wystawny sposób, pewne rzeczy nie ulegają zmianie – jest to oczywiście tłusty czwartek!
Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na uczczenie końca karnawału, niż cały dzień poświęcony jedzeniu przepysznych pączków i kruchych faworków? Nic dziwnego, że tłusty czwartek nadal jest jednym z najbardziej gorliwie świętowanych dni w roku!
W poprzednim wpisie przedstawiliśmy Wam kilka ciekawostek i faktów na temat tłustego czwartku oraz kilka przepisów na pączki. Dziś zachęcamy do zapoznania się z historią innego czwartkowego przysmaku – faworków!
- ten tradycyjny przysmak oryginalnie wywodzi się z Niemiec oraz Litwy
- faworki znane były już w średniowieczu
- Pierwotnie przygotowywano je z ciasta pączkowego, z czasem zmieniono recepturę, by były lekkie i chrupiące
- w zależności od regionu nazywane są chrustami, bądź chruścikami – takie nazewnictwo prawdopodobnie wywodzi się od białoruskiego chrustać, czyli chrupać. Natomiast nazwa faworki pochodzi od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wstążki
Podobnie jak w przypadku pączków, wokół faworków również krążą legendy dotyczące ich powstania. Najpopularniejsza z nich głosi, że pierwszy faworek powstał przez przypadek – w wyniku błędu młodego cukiernika. Miał on, podczas wyrabiania pączków, omyłkowo wrzucić do rozgrzanego oleju pasek ciasta, który pod wpływem smażenia uformował się w specyficzny kształt. Ostatecznie okazało się, że usmażony i posypany cukrem pudem warkocz jest, w rzeczy samej, świetną przekąską. Przygotowywanie ciasta pączkowego w ten sposób szybko zyskało na popularności, a czasem przepis uległ ulepszeniu, czego wynikiem są faworki, które znamy dziś! Chcesz poznać prosty przepis na faworki? Czytaj dalej!
Jak zrobić faworki? To banalnie proste!
Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego przysmaku – można powiedzieć, że w każdym domu przygotowuje się je inaczej. Pomimo tego, zawsze wychodzą przepyszne, słodkie i chrupiące! Oto, nasz przepis na faworki:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto.
- Rozbijamy wałkiem przez około 10 minut – rozpłaszczając ciasto i na powrót składając je.
- Tak napowietrzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, musi być najcieńsze jak to możliwe.
- Kroimy w paski o wymiarach ok. 10×2 cm i każdy z pasków nacinamy na środku.
- Jeden koniec przekładamy przez środek, tworząc w ten sposób charakterystyczna kokardkę.
- Smażymy do zarumienienia w oleju.
SMACZNEGO!
CHCESZ POZNAĆ PRZEPISY NA DIETETYCZNE FIT PĄCZKI?
SPRAWDŹ POPRZEDNI WPIS NA NASZYM BLOGU!