Jak przechowywać żywność, by zachowała swoją świeżość na długo?
Choć ten temat z pozoru wydaje się prosty, w praktyce jednak często popełniamy błędy w przechowywaniu żywności. Wiedza na ten temat nie tylko pozwoli Ci uchronić żywność przed zepsuciem, ale także zaoszczędzić cenny czas i pieniądze. Zatem, co zrobić, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowywały swoją świeżość? Przygotowaliśmy krótki poradnik ze wskazówkami, które pomogą Ci w codziennym przechowywaniu jedzenia.
Należy pamiętać, że nie każdy typ produktu przechowuje się w taki sam sposób.
Zacznijmy od podstaw – ile razy zdarzyło Ci się zostawić otwarte opakowania z przyprawami? To duży błąd! Jeśli chcesz, by Twoje przyprawy były ciągle świeże i aromatyczne, powinieneś przechowywać je w specjalnie przeznaczonych do tego szklanych przyprawnikach. Możesz oczywiście kupić poszczególne przyprawy w szklanych opakowaniach. Jednak te zwykle są jednorazowego użytku, co na dłuższą metę jest bardzo nieekologiczne. Świetną opcją jest natomiast kupowanie przypraw na wagę i przesypywanie ich do szklanych pojemniczków. Dużym ułatwieniem jest także posiadanie specjalnego stojaka na przyprawy, który pomoże Ci je uporządkować i zaoszczędzić przy tym sporo miejsca.
Podobnie jak w kwestii przypraw, często zdarza nam się zapomnieć o odpowiednim przechowywaniu makaronów i produktów sypkich. Niedokładne zamknięcie opakowań z tego typu produktami może nie tylko prowadzić do zepsucia, ale także do zalegnięcia owadów. Żeby temu zapobiec, należy przechowywać je w szczelnie zamykanych szklanych lub plastikowych pojemnikach na żywność.
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Optymalne wykorzystanie przestrzeni w lodówce jest niezwykle istotne. Ze względu na różnice temperatur na poszczególnych jej poziomach, należy w odpowiedni sposób rozmieścić każdy z przechowywanych produktów. Najbardziej narażonymi na zepsucie produktami są surowe mięsa i ryby. Z tego powodu powinno się przechowywać je na najniższych półkach lodówki, ze względu na niższą temperaturę. Środkowe półki powinniśmy przeznaczyć na gotowe posiłki, nabiał i wędliny. Natomiast na górnej półce, gdzie panuje najwyższa temperatura w lodówce, możemy przechowywać produkty z długim terminem przydatności oraz takie, które po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
W przypadku niektórych produktów, takich jak sery i wędliny kupowane na wagę, powinno się umieszczać w szczelnych pojemnikach na żywność. Zapobiegniemy wtedy ich wysuszeniu i zepsuciu. To samo tyczy się gotowych dań, które zawierają świeże składniki: kanapki, tortille itd.
Optymalizacja przestrzeni
Ze względu na suche i zimne powietrze w lodówce, istotne jest także odpowiednie przechowywanie owoców i warzyw. Te należy umieścić w osobnych szufladach. W otwartych, w których wilgotność jest nieco niższa, lepiej przechowywać owoce. W zamkniętych – warzywa. Natomiast, aby zaoszczędzić trochę miejsca w naszej lodówce, idealnym rozwiązaniem są dodatkowe podwieszane szuflady. Możesz wykorzystać je zarówno do przechowywania owoców i warzyw, ale także wędlin, serów czy ciast. Korzystanie z tego typu organizerów zdecydowanie ułatwia utrzymanie porządku w lodówce oraz pozwala na efektywnie wykorzystanie przestrzeni.
Świeże pieczywo w każdej chwili!
Jeśli chcesz przez długi czas zachować świeżość pieczywa i uniknąć jego zeschnięcia lub pleśni, powinieneś zaopatrzyć się w solidny chlebak! W ten sposób uchronisz pieczywo przed jego wysuszeniem i będziesz mógł cieszyć się świeżym i miękkim chlebem każdego dnia. Pamiętaj, by przechowywać pieczywo w workach z naturalnych materiałów – umożliwiają one swobodne odprowadzanie wilgoci, dzięki czemu chleb nie pleśnieje. Jeśli zastanawiasz się, jaki chlebak wybrać, sprawdź naszą ofertę!
PO WIĘCEJ KUCHENNYCH INSPIRACJI ZAPRASZAMY DO SPRAWDZENIA KATEGORII KUCHNIA W NASZYM SKLEPIE