Jak pasteryzować słoiki? – najlepsza metoda
Pod koniec lata nasze ogrody obfitują w świeże (i pyszne!) owoce oraz warzywa: jabłka, śliwki, maliny, dynie czy ogórki, a lasy pełne są aromatycznych grzybów – od kurek po borowiki. Nie wiemy jak Wy, ale my jesteśmy zdania, iż należy dobrze wykorzystać ten okres i zamknąć w słoiczkach choć część z tych dobroci 🙂 Po to, aby móc wykorzystać je późną zimą, podczas której „naszych”, świeżych owoców jest raczej deficyt…
Powidła śliwkowe, kiszone ogórki, a może konfitura z jabłek z nutą cynamonu? Możliwości jest całe mnóstwo! Pozostaje tylko wiedzieć, jak się za to zabrać 🙂
I tu wkraczamy my! – z naszym krótkim poradnikiem 🙂
Metod pasteryzacji jest kilka, ale tę polecamy Wam najbardziej – jest sprawdzona i nigdy jeszcze nie zawiodła!
Jak pasteryzować słoiki?
- Po pierwsze – dokładnie umyj i osusz słoiki oraz wieczka. To bardzo ważne, by słoiki wraz z zakrętkami były dokładnie wyczyszczone i suche. Przed nałożeniem do nich przetworów upewnij się, że nie pozostały w nich żadne resztki, a wieczka są idealnie suche.
- Dno dużego garnka (np. garnka 20-litrowego lub garnka stalowego 14,9l) wyłóż ściereczką, by uniknąć pękania słoików w trakcie pasteryzowania.
- Do garnka wlej gorącą wodę – tyle, by nie dosięgała ona do wieczka słoików.
- Dobrze zakręcone (!) słoiki z gorącymi przetworami w środku włóż do garnka z wodą tak, by ścianki słoików nie stykały się ze sobą. Unikniesz wtedy ryzyka ich pęknięcia.
- Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
- Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjmij gorące słoiki z garnka i postaw na blacie kuchennym (najlepiej wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem kuchennym) do góry dnem. Słoiki pozostaw w takiej pozycji najlepiej przez cały dzień (24 godziny).
- Gotowe słoiki z przetworami powinny mieć wklęsłe wieczka – wtedy wiadomo, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie 🙂
A Wy? Zrobicie w domu własne przetwory? Macie swoje sprawdzone przepisy?
Piszcie do nas na Facebooku oraz obserwujcie nasz profil na Instagramie – jesteśmy tam na bieżąco! 🙂