Już 9 lutego będziemy świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym daniu i poznać najlepszy przepis na domową pizzę, czytaj dalej!
Pizza neapolitańska czy rzymska? Nowojorska, czy może Chicago deep dish? Z masą pysznych składników, czy klasyczna i ponadczasowa margherita? Niezależnie od tego, jaka pizzę lubisz najbardziej – międzynarodowy dzień pizzy, to okazja, której nie możesz przegapić!
Zastanawiałeś się kiedyś, skąd tak właściwie wzięła się pizza i co sprawiło, że stała się ona tak popularnym daniem na całym świecie? Oto kilka faktów i ciekawostek, które warto znać!
- pierwsza pizzeria na świecie powstała w Neapolu w 1738 roku – Antica Pizzeria Port’Alba do dziś istnieje na kulinarnej mapie miasta i stanowi niemałą atrakcję dla zwiedzających
- najpopularniejszą pizzą na całym świecie jest oczywiście margherita! Skąd wzięła się jej nazwa? Otóż, nazwano ją na cześć królowej Włoch – Margherity di Savoia. Podczas swoich podróży po kraju, królowa zachwyciła się daniem, które było wówczas najpopularniejszym wśród jej poddanych. Przygotowana na jej życzenie pizza była nie tylko wybitna w smaku, ale także kolorystycznie odzwierciedlała włoską flagę,
co zachwyciło monarchinię. - sztuka przygotowywania pizzy neapolitańskiej od 2017 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO
Międzynarodowa popularność pizzy wiąże się z rozpowszechnieniem jej na masową skalę w Stanach Zjednoczonych. Włoscy emigranci przywieźli tę tradycję do USA na początku XX wieku. Z czasem powstało wiele amerykańskich wersji oraz odpowiedników tego dania. Jedne z najpopularniejszych to pizza nowojorska, Chicago deep dish, a także hawajska!
Miano najdłuższej pizzy na świecie dumnie nosiła ta przygotowana w 2010 roku w Krakowie – jej długość wynosiła 1010 metrów i 28 centymetrów! Niestety, rekord ustanowiony w Polsce został pobity w 2017 roku przez Amerykanów z Kalifornii. Ich pizza mierzyła aż 1930 metrów.
Skala popularności pizzy jest niesamowita! W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się około 350 kawałków pizzy na sekundę! Jest to naprawdę imponujący wynik. Zastanawiasz się jak te statystyki prezentują się na naszym podwórku? Pierwsza pizzeria w Polsce została otwarta w Słupsku, w 1974 roku. Natomiast, według analizy przeprowadzonej w 2019 roku, aż 6 na 10 gospodarstw domowych w Polsce, regularnie spożywa pizzę!
Jak możesz uczcić dzień pizzy?
Międzynarodowy dzień pizzy to zdecydowanie idealna okazja dla tych, którzy lubią niekonwencjonalne święta. Wiele pizzerii oferuje tego dnia specjalne promocje i eventy, by zachęcić jak najwięcej osób do świętowania. My natomiast zachęcamy, by nauczyć się przygotowywać to przepyszne i proste danie w domu! Zastanawiasz się jak zrobić pizzę od podstaw?
Pizza z tego przepisu to prawdziwy hit!
Przepis na 2 średnie pizze • 12 minut /250 stopni
Ciasto na pizzę:
• 40 g świeżych drożdży
• 1 szklanka wody
• 4 łyżki oliwy
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka cukru
• mleko (opcjonalnie)
Sos do pizzy:
• 2 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• passata pomidorowa lub pomidory z puszki
• sól, pieprz, cukier i ulubione zioła
UWAGA! Jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny (niemal winny) smak ciasta, polecamy przygotować je
z 1-dniowym wyprzedzeniem i przechowywać przez noc w lodówce.
Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
- Drożdże rozpuść w szklance ciepłej (ale nie gorącej!) wody z cukrem i odstaw na 10 minut.
- Mąkę zmieszaj z solą i oliwą w misce. Po odczekaniu, dodaj także wodę z drożdżami.
- Masę ugniataj aż do uzyskania gładkiej kuli ciasta.
Jeśli masa jest zbyt rzadka i klejąca – dodaj odrobinę mąki. Jeśli zbyt sucha – mleka lub wody. - Ciasto odłóż do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć do uzyskania idealnej kuli, po czym podziel na dwie części.
- Jedną z nich dokładnie ugnieć na stolnicy obsypanej mąką.
- Powoli i równomiernie zacznij rozciągać ciasto na boki.
- Rozciągnięte ciasto wyłóż na formę do pieczenia pizzy.
Jak przygotować idealny sos do pizzy jak z pizzerii?
- w rondelku rozgrzej oliwę.
- podsmaż na niej obrane i pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku (uważaj, aby ich nie spalić – wydzielają wtedy gorzki posmak).
- dodaj passatę lub pomidory i dokładnie wymieszaj.
- gotuj przez kolejne 3 minuty, dodając w międzyczasie przyprawy.
Tak przygotowane ciasto oraz sos, to podstawa smacznej
i aromatycznej pizzy! Nie wiesz co położyć na pizzę? Na wierzch dodaj ulubione składniki: ser, pieczarki, rukolę, oliwki, szynkę, czy kukurydzę – to już zależy tylko od Ciebie i Twoich upodobań.
Jak piec pizzę? – nastaw ją na około
12 minut do piekarnika nagrzanego na 250 stopni. To, w jakiej temperaturze piec pizzę, jest niezwykle istotne. Idealna pizza powinna być pieczona krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Następnie, przy pomocy stalowej łopatki, wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój nożem do pizzy na równie części. Niezbędne akcesoria znajdziesz w naszym sklepie, w kategorii kuchnia!
PIZZA JAK Z PIZZERI – SMACZNEGO!
PO WIĘCEJ KUCHENNYCH INSPIRACJI ZAPRASZAMY NA NASZEGO BLOGA