Pomysły na śniadania – łatwe, szybkie i efektowne!
Chyba każdy z nas usłyszał choć raz stwierdzenie, że „śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia”. I jest w tym dużo prawdy. Pierwszy posiłek ma zapewnić nam energię na cały poranek. Warto więc, by był on odpowiednio zbilansowany i pełnowartościowy. Słodkie płatki z mlekiem, czy grzanka z masłem i kawa, mimo że dobrze smakują, nie są najlepszą opcją śniadaniową. Duża ilość węglowodanów prostych (czyli cukrów) w posiłku sprawi, że poziom cukru w naszym organizmie szybko „podskoczy”, a następnie równie szybko spadnie – powodując nagły spadek energii oraz senność.
A co znaczy, że śniadanie powinno być zbilansowane?
Powinno ono być bogate w białko, węglowodany złożone oraz odpowiednią ilość tłuszczu. Węglowodany złożone, czyli np. ciemne pieczywo, płatki owsiane, produkty pełnoziarniste, w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, wolniej uwalniają cukier, zapewniając stopniowy wzrost energii. Białka i tłuszcze (jajka, wędliny, mięso, tłusty lub półtłusty twaróg, sery) wolniej się trawią, utrzymując naszą sytość przez długi czas.
Ważne są również witaminy – ich źródłem są oczywiście warzywa i owoce, które zdecydowanie powinny mieć swoje miejsce w naszej codziennej diecie.
No dobrze, w takim razie jakie śniadanie przygotować, by mieć siłę i energię na rozpoczęcie dnia?
Nasze propozycje to:
1. Szakszuka
Nie bez powodu na pierwszym miejscu umieściliśmy właśnie szakszukę – to zdecydowany hit wśród śniadań! Jest to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą. A to dlatego, że można dowolnie wybierać i modyfikować dodatki oraz przyprawy. Za każdym razem może więc smakować inaczej i ciągle zaskakiwać nasze kubki smakowe 😉 Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki możecie wzbogacić ją o pieprz cayenne, płatki chili czy też harissę. Fani intensywnych smaków mogą zdecydować się na dodatek gorgonzoli, fety czy ulubionego sera dojrzewającego. a także kiszonego ogórka, oliwek czy kaparów. Zwolennikom łagodnych smaków polecamy dodanie cukinii, pieczarek czy łagodnej, czerwonej papryki. Do przygotowania szakszuki niezbędna jest dobra, nieprzywierająca patelnia z powłoką non-stick.
2. Kanapki z jajkiem sadzonym i szparagami
Jajka i szparagi to połączenie idealne – kto choć raz próbował, ten wie! Do tego delikatny, aksamitny sos holenderski, chrupiąca grzanka i mamy śniadanie idealne! Takie kanapki to opcja obowiązkowa do wypróbowania w sezonie na szparagi! 🙂 Wierzch kanapek warto posypać posiekanym szczypiorkiem (doskonale pasuje do jajek) lub kiełkami (są baaardzo zdrowe i dodają świeżości!).
3. Bajgiel pełnoziarnisty z rukolą, pomidorkami cherry, awokado i jajkiem sadzonym
Z jednej strony można by pomyśleć, że to tylko „bułka z dodatkami”, ale zapewniamy, że jeśli użyjecie dobrego (najlepiej domowego!) pieczywa i świeżych dodatków, to połączenie podbije Wasze kubki smakowe! Do tego idealnie wysmażone, półpłynne jajko sadzone (dla zaawansowanych – w koszulce ;)) i mamy nie tylko pyszne, ale i niezwykle efektowne śniadanie.
4. Placuszki z mąki pełnoziarnistej z jabłkiem i bananem
W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na takie placki, a każdy z nich zapewne jest pyszny 🙂 My podpowiemy Wam jedno – sekret tkwi w drobno pokrojonych (a najlepiej startych na dużych oczkach) kawałeczkach jabłek. To one, wraz z rozgniecionym, dojrzałym bananem sprawią, że placuszki będą wyjątkowo miękkie i wilgotne.
A do smaku oczywiście niezastąpiony cynamon! 🙂
5. Owsianka z owocami i orzechami
Taka owsianka to istna bomba energetyczna! Dodajcie do niej to, na co tylko macie ochotę: owoce, orzechy, nasiona np. słonecznika lub chia, pestki dyni, masło orzechowe czy kawałek ulubionej czekolady. Każdego dnia możecie dowolnie modyfikować dodatki, tak, by za każdym razem owsianka smakowała inaczej, wyjątkowo 🙂 To dobry pomysł na słodkie rozpoczęcie dnia!
6. Energetyczne, owocowe smoothie
Jeśli poranki zazwyczaj spędzacie w pośpiechu i wybiegacie z domu niemal spóźnieni (przez to często bez śniadania) to polecamy Wam przygotowanie błyskawicznego, owocowego smoothie. Wystarczy do blendera wrzucić ulubione owoce, płatki owsiane (koktajl będzie bardziej pożywny), posłodzić do smaku i zalać mlekiem, kefirem lub jogurtem. A z naszym przenośnym blenderem bezprzewodowym możecie zmiksować składniki w drodze do pracy czy szkoły, czy nawet bezpośrednio przed posiłkiem! To ogromne ułatwienie dla wszystkich zabieganych 🙂
7. Jogurt z domową granolą i owocami
Jeśli nie robiliście nigdy granoli w domu, koniecznie musicie to zmienić! Jesteśmy pewni, że efekt Was zachwyci! Podstawą granoli są płatki owsiane, rodzynki i miód. Poza tym, możecie dodać do niej swoje ulubione składniki – a ich im więcej, tym lepiej! 😉 Może to być mieszanka orzechów (włoskich, ziemnych, nerkowców czy migdałów), pestek (dyni czy słonecznika, a także siemię lniane) oraz suszonych i kandyzowanych owoców (rodzynki, żurawina, morele, mango).
A jak zrobić domową granolę? Wystarczy wszystkie składniki dokładnie połączyć z miodem wymieszanym z około połową szklanki herbaty, całość wyłożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku.
Od siebie dodamy, że rodzynki warto dodać pod koniec pieczenia, by zbytnio się nie spiekły – zrobią się wtedy twarde i gorzkie. Dodatkowo, szczypta cynamonu zdecydowanie wzbogaci smak płatków. Takie śniadanie z pewnością poprawi Wam nastrój o poranku!
…a do śniadania polecamy świeżo mieloną kawę (na przykład w młynku elektrycznym lub ponadczasowym młynku ręcznym) lub sok ze świeżo wyciskanych cytrusów. Czego więcej trzeba? 🙂
Po więcej codziennych inspiracji zapraszamy na nasz FACEBOOK oraz INSTAGRAM.