Przepisy na pyszną, domową kawę smakową
Jeśli znudziła Wam się już klasyczna mała czarna, intensywne espresso, czy delikatne cappuccino to dobrze trafiliście! Mamy dla Was kilka przepisów, które z pewnością podbiją Wasze kubki smakowe, a także poprawią nastrój w szare, chłodne popołudnie. Może to być subtelny dodatek słodkiego syropu lub szalona mieszanka przypraw, która Was zaskoczy!
Cynamonowa, karmelowa czy z nutą kokosa… Poznaj nasze przepisy na pyszną, smakową kawę!
Podstawą dobrej kawy jest espresso – intensywne, aromatyczne i odpowiednio zaparzone. Do zaparzenia kawy polecamy użyć eleganckiej kawiarki, której możecie użyć na każdym typie kuchenki, nawet na płycie indukcyjnej. Natomiast przy zmieleniu ziaren pomoże Wam młynek elektryczny lub klasyczny i ponadczasowy młynek ręczny (zdecydowanie nasz faworyt!).
Drugie w kolei jest mleko – musi być tłuste i odpowiednio podgrzane, by mogło się dobrze spienić. W końcu delikatna, mleczna pianka to jak wisienka na torcie! 🙂
1. Kawa szarlotkowa
Do jej przygotowania potrzebujesz: espresso, około 125ml tłustego mleka (pół szklanki), dużą szczyptę cynamonu oraz syrop Apple Pie (szarlotkowy) – tutaj w zależności od preferencji, może to być łyżeczka albo trzy 😉 Zaparzone espresso wymieszaj z syropem szarlotkowym. Mleko dobrze podgrzej i spień. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki i odczekać około minutę. Po tym czasie cienką strużką wlej espresso. Wierzch kawy posyp dużą szczyptą cynamonu. Gotowe!
2. Irish coffee
Do jej przygotowania potrzebujesz: około 150ml mocnej kawy, kieliszek (40ml) whiskey, łyżeczka brązowego cukru, schłodzona śmietanka 30% lub 36%, kakao do dekoracji W szklance podgrzej whiskey, dodaj cukier i wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj zaparzoną kawę i ponownie wymieszaj. Śmietankę lekko ubij i udekoruj swoją kawę powstałą pianką. Wierzch posyp kakao.
3. Kawa korzenna
Do jej przygotowania potrzebujesz: espresso, około 150ml mleka, duża szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, kilka opcjonalnie: syrop korzenny. Espresso wymieszaj z łyżeczką syropu korzennego oraz kardamonem. Mleko podgrzej i dobrze spień. Przelej do wysokiej szklanki lub kubka i odczekaj minutę. Do mleka wlej powoli espresso z kardamonem. Wierzch kawy posyp obficie cynamonem.
4. Kawa korzenna, intensywna
Do jej przygotowania potrzebujesz: dwie łyżeczki świeżo mielonej kawy, kawałek laski cynamonu, kilka ziaren kardamonu. Do dużej filiżanki wsyp kawę, włóż laskę cynamonu oraz stłuczone ziarna kardamonu. Zalej mieszankę gorącą wodą i zaparzaj około 5 minut. Taką kawę możesz wzbogacić dodatkowo skórką pomarańczową – aromat takiej kawy jest obłędny!
5. Kawa z ajerkoniakiem
Do jej przygotowania potrzebujesz: espresso, ok. 150ml mleka, 50ml ajerkoniaku, kakao do dekoracji Zaparz espresso. Do wysokiej szklanki wlej ajerkoniak. Następnie powoli, najlepiej po ściance wlej kawę (powinny utworzyć się dwie warstwy). Mleko podgrzej i spień. Przelej powoli do szklanki z kawą, a całość posyp ciemnym kakao. Gotowe!
To tylko kilka sprawdzonych pomysłów – możliwości jest naprawdę wiele! Na rynku znajdziecie mnóstwo smakowych syropów, których nawet niewielki dodatek przeniesie smak Waszej kawy na zupełnie inny poziom! Od klasycznych, waniliowych czy karmelowych, po te bardziej szalone – owocowe lub kwiatowe. Jesteśmy pewni, że każdy z Was znajdzie swojego faworyta 🙂
A po więcej codziennych inspiracji zapraszamy na nasz Facebook oraz Instagram.
Comment (1)
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂