Zastanawiasz się, kiedy wypada tłusty czwartek? W tym roku będziemy zajadać się pysznymi pączkami i chrupiącymi faworkami już 16 lutego!
Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt Polaków! Kto nie skusi się na pysznego, świeżego pączka, albo na chrupiące faworki z cukrem pudrem? Tego dnia trudno sobie odmówić! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie parę ciekawostek i faktów na temat dnia pączka. A dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na objadanie się tradycyjnymi przysmakami, mamy specjalną listę pomysłów na zdrowe „tłuste” przekąski!
Tradycja tłustego czwartku sięga dalej niż może się wydawać
Jak podaje Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, jest to jedna z tradycji pochodząca jeszcze z czasów pogańskich, a nawet sięgająca antyku! Na przestrzeni wieków, w wielu kulturach na świecie obchodzono święta odpowiadające naszemu dniu pączka – często wynikające z kończącej się pory zimowej oraz nadchodzącej wiosny. Spożywano wówczas tłuste potrawy oraz kule chlebowe nadziewane słoniną lub boczkiem, przypominające dzisiejsze pączki.
Tłusty czwartek nie bez przyczyny jest świętem ruchomym – jego data zależna jest od kalendarza chrześcijańskiego. Dzień pączka zapowiada zbliżający się koniec karnawału oraz początek okresu postnego, prowadzącego do świąt wielkanocnych.
- znane nam dziś pączki wywodzą się z kuchni niemieckiej i południowo-austriackiej
- niemiecka legenda głosi, że okrągły kształt pączków jest wynikiem inwencji twórczej cukiernika, który przydzielony do pracy w kuchni pruskiej armii, stworzył ciastko w kształcie kuli armatniej
- Austriacy zaś tłumaczą kształt pączków historią o Cecylii Krapf – właścicielce cukierni, która w złości na swojego małżonka, cisnęła w niego kawałkiem ciasta, które wpadło do rondla z rozgrzanym tłuszczem
- w Polsce, wytrawne pączki ustąpiły miejsca tym słodkim dopiero w XVI wieku, a ich kształt wywodzi się z wieku XVIII
- najbardziej znanymi w Polsce są pączki berlińskie – z jaśniejszym paskiem w najszerszym ich miejscu, nadziewane powidłami, adwokatem, czy przyprószone cukrem pudrem.
Zgodnie ze starą polską tradycją, znalezienie w swoim pączku orzecha zwiastuje szczęście! Możesz kultywować naszą tradycję, wybierając pączek z orzechowym nadzieniem, lub po prostu samemu przygotować pączki z orzechami!
Na co zwracać uwagę, by nasz pączek był zarówno pyszny, ale także zdrowszy i mniej kaloryczny, niż klasyczne pączki?
Przede wszystkim, zrób je sam w domu! To bardzo proste. Jednak pamiętaj o tym, by:
- zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, użyć piekarnika
- skorzystać ze znanych i sprawdzonych słodzików, zamiast cukru
- ograniczyć ilość tłuszczu dodanego do ciasta
- zrobić domowe nadzienie do pączków! lub skorzystać z niskosłodzonych opcji dostępnych w sklepach
- zamiast lukru, jako dekorację użyć migdałów, orzechów, owoców, lub startą skórkę pomarańczy, cytryny lub limonki!
Jak zrobić domowe fit pączki z piekarnika?
Przepis na pączki znajdziesz na każdym dobrym kulinarnym blogu! Zarówno na te klasyczne, jak i pączki serowe, donuty, gniazdka, a nawet pączki na piwie! My natomiast jesteśmy fanami tych zdrowszych i mniej kalorycznych alternatyw – pieczemy pączki w piekarniku! Nie chcesz zastanawiać się ile kalorii ma pączek i na ile możesz sobie jeszcze pozwolić tego dnia? – wypróbuj nasz przepis!
Przepis na pączki:
- 500g mąki orkiszowej (lub owsianej – będą bardziej zbite)
- 50g świeżych drożdży
- 100g masła
- 1 łyżka cukru lub 2 łyżki ksylitolu/innego słodzika
- 4 żółtka i 1 jajko
- 250ml mleka (polecamy wybrać odtłuszczone)
Jako nadzienie polecamy użyć niskosłodzonych dżemów, kremów bez dodatku cukru lub zrobić domowy dżem z mrożonych owoców z dodatkiem słodzika, nasion chia lub skrobi ziemniaczanej!
- Przygotuj rozczyn z ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, 1 łyżeczką cukru, kilku łyżek mąki oraz pokruszonych drożdży. Zmieszane produkty pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Roztop masło w rondelku, a żółtka, jajko i pozostały cukier ubij na parze.
- Resztę mąki zmieszaj z rozczynem oraz ubitymi jajkami w misce.
- Wyrabiając ciasto, stopniowo dodawaj roztopione masło. Gładką masę, wyrobioną masę odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na silikonowej stolnicy oprószonej mąką – powinno mieć około 1 cm wysokości.
- Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki równej wielkości – możesz to zrobić przy pomocy szklanki lub miseczki – jeśli chcesz, aby Twoje pączki były większe.
- Z każdego krążka uformuj równą kulę i ułóż je na papierze do pieczenia.
- Tak przygotowane pączki pozostaw pod przykryciem na następnie pół godziny, by ponownie wyrosły.
Pączki posmarowane roztrzepanym jajkiem, piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Po ich lekkim ostygnięciu możesz przejść do nadziewania! Teoretycznie można zrobić to przed pieczeniem, jednak nadziewanie upieczonych już pączków jest szybsze i zdecydowanie łatwiejsze! Potrzebna będzie ci do tego szpryca do pączków oraz rękaw cukierniczy. Szpryca do nadziewania pączków jest niezbędna, jednak jeśli chcesz zrobić pączki z kilkoma rodzajami nadzienia, polecamy zamiast silikonowego rękawa wybrać jednorazowe rękawy cukiernicze – przyspieszą i ułatwią nadziewanie! Przy użyciu tych narzędzi wprowadź ostrożnie nadzienie do swoich świeżo upieczonych fit pączków! Dodatkowo możesz przyozdobić je startą skórką cytryny lub limonki!
Dla miłośników donutów
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami, a nie chcesz odmawiać sobie fit uczty w tłusty czwartek, polecamy wykorzystać ten prosty przepis na dunuty!
Potrzebne składniki:
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 70g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 5 płaskich łyżek słodzika
- 6 łyżek (ok. 150g) gęstego jogurtu naturalnego
- naturalny aromat waniliowy
- ok. 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki (ok. 40g) masła orzechowego
- 6-8 łyżek mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Natłuść odrobiną oleju silikonową formę na donuty.
- W misce zmieszaj oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Jajka roztrzepane ze słodzikiem i jogurtem, połącz z suchymi składnikami.
- Dodaj aromat waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj
- Uzyskaną masę nałóż do formy – do 2/3 wysokości wgłębienia. Możesz do tego użyć rękawa cukierniczego.
- Piecz przez ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche – długość pieczenia zależy od wielkości donutów. Upieczone donuty możesz polać stopioną gorzką czekoladą i posypać migdałami w płatkach.
SMACZNEGO!
JEŚLI CHCESZ POZNAĆ HISTORIĘ FAWORKÓW I NAJLEPSZY PRZEPIS – SPRAWDŹ NAJNOWSZY WPIS NA NASZYM BLOGU!